26 wyników
Książka
W koszyku
Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole / Beata Sokołowska, Edyta Skorupska. - Warszawa : Muza, 2017. - 252, [4] strony : fotografie ; 22 cm.
Książka poświęcona gotowaniu zgodnie z zasadami opisanymi w Alkalicznym stylu życia. Część główną książki stanowią przepisy kulinarne. Uzupełniona o krótkie rozdziały wyjaśniające, co to jest odżywianie alkaliczne (dieta alkaliczna), motywujące, wyjaśniające podstawy żywienia, by osiągnąć maksimum efektów przy minimum wysiłku i czasu. Współautorką książki i autorką zdjęć jest Edyta Skorpuska specjalistka psychodietetyki, promotorka zdrowego odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alkaliczny styl życia / Beata Sokołowska. - Wydanie 1, dodruk. - Warszawa : Muza, 2018. - 300, [4] strony ; 20 cm + Lista zdrowych zakupów : 15 stron ; 15 cm.
Zła dieta, stres, nadmiar używek i brak ruchu - wszystko to powoduje, że bardzo trudno utrzymać równowagę pH, która odpowiada za dobry stan zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy zarówno produktów zasadowych, jak i kwasowych. Problem jednak w tym, że to, co spożywamy, w przeważającej części jest kwasotwórcze. Beata Sokołowska opowiada o swoich osobistych doświadczeniach i drodze, jaką przeszła, zmieniając styl życia. Uczy, jak ułożyć zdrowy jadłospis, jak zmotywować się do zmian i zachęca, jak o siebie zadbać. Alkaliczny styl życia to praktyczny przewodnik, który pomoże w podejmowaniu codziennych decyzji i ułatwi realizację postanowień. Alkaliczny styl życia wybrali już między innymi Bill Clinton, Demi Moore czy Jeniffer Aniston. Rewolucyjny pomysł na zachowanie zdrowia i kondycji, daleki od katorżniczych wyzwań, staje się coraz popularniejszy także w Polsce. Alkaliczny styl życia nie jest dietą, to świadomy tryb życia, który pomoże nie tylko zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ale również poprawić samopoczucie i zdecydowanie się odmłodzić. Ten rewolucyjny ruch społeczny zapoczątkowany w Stanach Zjednoczonych staje się w Polsce coraz popularniejszy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciągle jesteś w biegu? Spędzasz dużo czasu w pracy? A może lubisz wracać do diety dr Dąbrowskiej lub jeszcze nie udało Ci się jej spróbować? Wersja uproszczona postu warzywno-owocowego to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Dzięki niej szybko i samodzielnie przeprowadzisz tę popularną dietę w domu, w pracy, a nawet w podróży. Zawarte w planerze schematy tworzenia posiłków oraz liczne wskazówki pomogą Ci zaprzyjaźnić się z warzywami na co dzień i zmienić nawyki już na zawsze. Pamiętaj, te przepisy możesz wykorzystać również po etapie postu, w codziennej diecie. W książce znajdziesz: uproszczony plan diety warzywno-owocowej, X nowych przepisów na nowoczesne dania (miski, rolki i wrapy warzywne) oraz te tradycyjne (zupy i obiady, koktajle), porady, jak samodzielnie układać menu, planować okno żywieniowe i dbać o zdrowy styl życia na co dzień, przykładowy postny jadłospis na cały tydzień, tygodniowe planery do samodzielnego uzupełnienia. Bonus. Praktyczne podpowiedzi, jak dbać o aktywność fizyczną na co dzień. Smaczne i zdrowe posiłki bez długiego gotowania![z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [1] strona : fotografie, rysunki, tabele ; 23 cm
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie 2.,zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
„Historia polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej, obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi. Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami. Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 ; Galeria Starmach, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu,eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna,by światło mogło przez nią przeświecać,podkreślając jej piękny kolor. Wytwarza się je z owoców, ziół i takich surowców, jak pędy sosny czy orzechy,oraz z alkoholu. Nalewki na bazie owoców mają więcej walorów smakowych, nalewki ziołowe pomagają na dolegliwości i choroby układu pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, na bóle mięśni i stawów. [http://lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddasz fartucha 2 czyli Dokładka / Tomasz Strzelczyk. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2022. - 295, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddasz fartucha. 3, Jakie to jest dobre! / Tomasz Strzelczyk. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2023. - 299, [5] stron : fotografie, portrety ; 25 cm.
Gdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik. Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż. Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla! Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną. Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które - mam nadzieję - zachwycą Wasze podniebienia. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-052 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(469) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy czujesz to? Z każdego okna unosi się inny smakowity aromat. Na wszystkich piętrach kamienicy przy ulicy Ogrodowej 10 mieszkańcy przygotowują tradycyjne danie ze swojego rodzinnego kraju. Jedni szykują guacamole, inni – baba ghanoush, a jeszcze inni pieką ciasto z bananami i jagodami. Daj się zaprosić na sąsiedzkie przyjęcie w ogrodzie i skosztuj potraw z wielu zakątków świata! Ten pięknie zilustrowany picturebook zawiera proste przepisy z całego świata, które w łatwy sposób można przygotować z dziećmi. Książka nie tylko zachwyca subtelnymi ilustracjami, ale także uczy otwartości na różnorodność oraz rozbudza ciekawość. Felicita Sala zaprasza każdego na kulinarną wycieczkę po świecie w duchu serdeczności i dzielenia się dobrem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda u Świętego Mikołaja / Joanna Krzyżanek ; [rysunki Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Debit, copyright 2017. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje / Joanna Krzyżanek)
Książka „Przygoda w domu Świętego Mikołaja” to świąteczna opowiastka upstrzona ciekawostkami i przepisami na smakołyki jak pomarańczowe ciasto bakaliami. Pewnego dnia Ignaś Ziółko i Kminek otwierają BARDZO SMACZNĄ KSIĘGĘ i i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenoszą się na grzbiet renifera. Właściciel rogów i kopytek zawozi ich do domu Świętego Mikołaja. Przyjaciele wchodzą do łazienki, kuchni, gabinetu, warsztatu zabawek i największej poczty na świecie. Ale nigdzie nie ma ich gospodarza. Święty Mikołaj zniknął. Jeśli nie wróci - nie będzie prezentów, a jeśli nie będzie prezentów - to dzieci będą chlipać jak Chlipaczki lub płakać jak bobry. Czy dzieci nie dostaną w tym roku prezentów? Dlaczego zniknął Święty Mikołaj? Dokąd poszedł? Porwały go ufoludki, a może piraci? Kto się boi dentysty? I co ma wspólnego dziura w trzonowcu ze świątecznymi prezentami? Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy udało się Ignasiowi i Kminkowi odszukać Świętego Mikołaja, porozmawiać z nimi o choince, sianku, bombkach, dowiedzieć się, jakie potrawy pojawiają się na świątecznych stołach we Francji, Szwecji, Anglii, Włoszech… oraz przygotować jadalne bombki, korzenne pierniczki, orzechowe czapki, cytrynowe buty i czekoladowe choinki - koniecznie otwórzcie tę książkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej